Разликата между чисто сребро и сребро с родиево покритие


Със сигурност много от Вас са чували за сребро с покритие от благородния метал Родий. Всъщност вече по-голямата част от бижутата се произвеждат с подобно покритие. Този метод на обработка на среброто има своите предимства – бижутата са бляскави, красиви и най-важното – не потъмняват и не се окисляват с времето. Не им е нужна непрекъсната поддръжка и почистване. Благодарение на родиевото покритие бижутата не се драскат и не се деформират лесно. В последно време се оказва, че Родият е дори по-скъп от златото.

Освен, че предпазва среброто, обаче, Родият го и потъмнява. Също така ограничава лечебните свойства на среброто. Както всички знаем, среброто може да ни излекува от редица болести, в това число и облъчване с радиоактивни елементи. В Украйна още се говори как след взрива на атомната централа в Чернобил хората там масово са започнали да носят големи грамажи чисто сребро на вратовете си и именно то е изтеглило отровата от организмите им. Често среброто е наричано и „дезинфектанта“ на тялото, тъй като има антибактериални свойства. Точно тези свойства биват ограничени от родиевото покритие. Но както обяснихме – Родият предпазва среброто от надраскване и му придава блясък.

Какъв е изводът? Какво да изберем? Сребро с или без родиево покритие? Отговорът е, че всеки трябва да избере според нуждите си и според целта на бижуто. А и разбира се дали имате възможност да отделите нужното време и внимание на чистото сребро – да го почиствате и поддържате в първоначалния му красив вид.

Бижута без родиево покритие са Италиански сребърен комплект, както и част от нашите синджири. Там може да разгледате и синджири с родиево покритие. Всичките ни пръстени са с родиево покритие.