Сребро – митове и легенди

   Среброто съществува в ежедневието на хoрата още от древни времена. Твърди се, че металът е започнал да се добива още 3000 г. пр. Хр. От този момент среброто е станало известно и е изиграло съществена роля в много митологични истории. Легендите са се променяли и изкривявали през годините, спрямо културите и религиите, но едно е сигурно – среброто е изключително ценна придобивка. Вече говорихме за неговите лечебни свойства.

  Твърди се, че само този метал е в голямо съзвучие с енергиите на човешкото тяло.


Ето и малко факти:

1.      Древните гърци са първите, които приписват мистични свойства на среброто;

2.      В Древния юдаизъм хората са свирели на сребърни тромпети, докато са се осъществявали  жертвоприношения;

3.      Френският кардинал Ришельо е поръчвал сребърни оръжия за своите хора;

4.      От древни времена народите са слагали по една сребърна монета в основите на къщите си при строежа,  за да са стабилни и домакинството да няма финансови затруднения;

5.      Чрез среброто хората са откривали отрови, защото металът е променял цвета си при допир с вредни вещества;

6.      До ден днешен кръстовете на свещениците са сребърни;

7.      Персийският цар Кир Велики създал санаториуми, в които болните хора са ходели и са се къпели с вода,  съхранявана преди това в сребърни съдове;

8.      Древните римляни  са смятали, че среброто всъщност са паднали парчета от Луната и имат мистична сила.

Може би най-митологичният елемент, свързан със среброто, не е създаден по време на древните култури, а от по-съвременните. Това е сребърният куршум. Страхът от митологични същества като вампири, върколаци, шейпшифтъри и др. са обсебвали Европа в продължение на хилядолетия. Но защо куршум точно от сребро? Защото се е считало, че златото е символ на слънцето, на деня, на мъжката енергия. А среброто символизира Луната, нощта и женското начало. Тъй като злите сили са се появявали през тъмните часове се е вярвало, че именно среброто може да ги убие.

Като цяло за среброто, носено като бижу се твърди, че отразява негативната енергия. Т.е. ако Вие носите сребърно бижу на себе си и някой Ви погледне със „зли очи“, този поглед се връща към него, а не отива към Вас. Силата на метала се засилва при пълнолуние и намалява при новолуние. Луната се свързва с чувствата, емоциите, интуицията. Всеки, който иска да засили тези качества у себе си трябва да носи сребро. Освен това се вярва, че по време на носенето му човек отваря по-лесно третото си око и може да усвои телепатията.

Ваш е изборът дали да се доверите на митовете и легендите за този вълнуващ метал.