Какво значи розова и жълта позлата в бижутерията


Всички харесваме и търсим сребро с розова позлата, но не сме се замисляли какво е това и откъде идва. Същото важи и за жълтата позлата, но там е малко по-ясно. Подобни покрития се използват най-вече в стерлинг бижутерията, т.е. при покритието на сребро проба 925.

Всъщност розовата позлата е направена от т.нар. руско злато. Руско, защото в Русия се прави за първи път тази смес. Става въпрос за 75 % 18-каратово злато, 22,25 % мед и 2,75 % сребро. С подобни пропорции покритието върху бижутата става здраво и те са защитени. А розовият цвят идва от медта. Тя придава красив завършек на артикула. 

Има няколко варианта за пропорции на розовата позлата:

18 карата Червено злато (Red rose) – 75 % злато и 25 % мед;

18 карата Розово злато (Rose gold) – 75 % злато, 22,25 % мед и 2,75 % сребро;

18 карата Розово злато (Pink gold) – 75 % злато, 20 % мед и 5 % сребро;

12 карата Червено злато (Red rose) – 50 % злато и 50 % мед.

Има и една по-чиста версия нa розовото злато и тя е 22 карата, вместо 18 карата, но се използва изключително рядко в стерлинг силвъра. Жълтата позлата от своя страна е 100 % 18-каратово злато. 

Обикновено такива са пропорциите при бижутата в България. Истината е, че позлатата не оскъпява по никакъв начин бижуто, тъй като е изключително тънка, колкото да придаде цвета на артикула. Така че всеки един клиент може да избира според вкуса и предпочитанията си, без да се съобразява с разлика в цените.