Марказит или по-евтиния вариант на диаманта


 

Думата „марказит“ има персийски произход. Минералът е железен сулфит и е разновидност на пирита. Всъщност така наречените „марказитени бижута“ са изработени от пирит, тъй като марказита има по-слаба решетка и се разпада доста бързо. Дълги години двата минерала били бъркани поради изключително голямото сходство в структурата си. Затова е останало и наименованието „марказитени“. В началото на ХХ в. обаче, химиците ги разграничават. Най-много марказитени бижута са се правили по време на течението Ар деко и Викторианската епоха. Може би защото главните находища за добив на марказит се намират основно в Европа. Изящният минерал е известен в сребърната бижутерия със своя античен вид. Поради това той е използван основно за направата на старинни бижута. Монтиран на сребро, той има още по-привлекателен вид. Говори се, че самата Клеопатра е носела марказитени бижута, тъй като за тях се твърди, че запазват младостта и красотата на жените. Неговите цветове са бледожълто, месингово или тъмно със сиви оттенъци.

 Марказитът нашумя през последните години, когато много известни личности започнаха да се появяват с него по червения килим. Специалистите отвъд океана го наричат „по-евтиния заместител на диаманта“. Всъщност „заместител на диаманта“ първи започват да го наричат швейцарците, когато диамантите им биват забранени от закона. През 1700 г. на швейцарците се налага да заменят с нещо диаманта и го заменят с марказит. Освен това привлекателния външен вид на марказита е неоспорим, както и блясъка, който придава на бижутата.

Интересно мнение за минерала е, че не трябва да се носи повече от 3 последователни дни, защото дава много силна емоционална енергия на собственика си, а голямата емоционалност може да нанесе вреда. А хората, които са свръх енергични и чувствителни пък е добре да нямат допирни точки с него.

Като цяло за марказитените бижута се твърди, че повишават настроението, преборват се успешно с психическото изтощение, повишават тонуса и работоспособността.

Наши бижута с марказит са Змийска висулка, Гривна с марказит, Марказитените обеци и Комплект "Швейцарски марказит".