Изумруд – камъкът на любовта и романтикатаОт древни времена изумрудът, или още смарагд и емералд е нарочен за камъка на любовта и романтиката. Всички знаем израза „изумрудени очи“, който се употребява между влюбените двойки. Смарагдът е свещен камък на богинята Венера – богинята на любовта и лукса. Изумрудът поддържа любовта и действа успокоително. Той символизира не бурната любов, свързана със страстта и секса, това е запазена марка на рубина. Емералдът символизира улегналата, дълбока и уравновесена любов между двама зрели души. Говори се, че ако искате партньорът Ви да остане верен, трябва да му/й подарите бижу с изумруд, тъй като то ще спира вредните помисли.

Чисто фактическите данни за смарагда са ясни – сериозна твърдост: 7-8 по скалата на Моос. Известен е на хората още от времето на Древен Египет, където е бил открит за първи път и използван за украси на орнаменти. Всъщност името на камъка изумруд е берил, а смарагд се нарича цветовата разновидност – прословутият му зелен цвят. Ако се добави и синьо, например, става друг известен в бижутерията камък – аквамарин. Един изумруд с красив зелен цвят може да бъде по-скъп и от диаманта. Основните му находища са в Австрия, Танзания, Индия, Зимбабве, Бразилия, Египет.

Смарагдът е единственият камък от висок клас, при който несъвършенствата по него се приемат за нещо нормално и дори понякога са търсени и желани. Това се дължи на факта, че смарагдите се срещат изключително рядко в перфектно състояние и се налага сериозна обработка. Много лаборатории вече усвоиха производството на синтезирани емералди, които подбиват пазара чрез цени, а и качество.

Ако се нуждаете от любов в живота си, купете си естествен изумруд, поставете го в дланите си и го стиснете. След това визуализирайте Вашата мечта. След ритуала сложете камъка до сърцето си, без никой друг да го вижда. И вярвайте... просто повярвайте…

Бижута с естествен изумруд са: Смарагдовият сребърен комплект и Изумрудената сребърна гривна