Естествени, синтетични и имитационни камъни

Кои камъни са естествени, кои са имитация и какво значи синтетичен камък? На тези въпроси ще си отговорим в следващата статия. Ако търговците на бижута са коректни, те трябва винаги да упоменават дали камъните върху изделията са естествени или не. Ако обаче се съмнявате може да се опитате да разберете.

Първо нека да разграничим 3 варианта на камъни в бижутерията – естествени, синтетични и имитационни.

Естествените камъни са тези, които природата ни е дала и които се добиват. В днешно време има много компании, които се занимават с полезни изкопаеми и зареждат световния пазар. Трябва да знаем, обаче, че камъните много рядко се монтират на бижутата в естествения им вид. Те минават през обработка, за да добият търговски вид. Трябва да се има предвид, че най-висококачествените камъни не се монтират на сребро, а на злато или платина.

Вторият вариант са синтетичните камъни, които наподобяват естествените. Те са „отгледани“ в лабораторна среда, която е идентична с природната и имат максимално близък химичен и физичен състав с естествените. Това е най-адекватният заместител на естествения камък. Всъщност технологията е сравнително нова и от скоро навлезе в бижутерията. Към синтетичните камъни спада и т.нар. култивирана перла.

Последният вариант са имитационните камъни. Те като че ли са най-разпространени в сребърната бижутерия. Всъщност това е материал (циркон, стъкло, пластмаса и др.), който е с цвят на определен естествен камък. Идеята на имитационните камъни е да приличат на естествените само на външен вид, но не и по състав и свойства.

И така, как да ги различим? На първо място – цената. Артикулите с естествени камъни трябва да имат по-висока цена. Въпреки, че се случва и обратното, спрямо грамажа на бижуто. Но всеки може да прецени дали за този грамаж това е висока или ниска цена. На второ място – естествените камъни не винаги са толкова съвършени на външен вид, колкото другите две групи. Обикновено има по някой примес, тъй като камъкът не е създаден в стерилна среда и има контакт с други елементи от природата. Това се забелязва с просто око и не трябва да Ви смущава, защото значи, че камъкът е запазил естествения си вид. Освен това естествените камъни имат по-чист отблясък и пречупват светлината много по-силно и видимо. Обикновено цветът на имитационните или синтетичните камъни е по-наситен, отколкото на естествените.

Повечето хора предпочитат естествените камъни, поради тяхната история, значение и символика, а не толкова заради вида им. Ако трябва да сме напълно честни, в много от случаите при сребърни изделия имитациите изглеждат дори по-впечатляващо от естествените скъпоценни и полускъпоценни камъни. Но пък класиката си остават естествените.